Паниката сред бежанците от Афганистан докара сериозен въздушен трафик над съседен

...
 Паниката сред бежанците от Афганистан докара сериозен въздушен трафик над съседен
Коментари Харесай

Самолети излитат с бежанци по крилата, падат в Узбекистан

 

Паниката измежду бежанците от Афганистан докара сериозен въздушен трафик над съседен Узбекистан и първите самолетни произшествия.

Афганистанският боен самолет Embraer-314 се удари в узбекски МиГ-29 в небето над Узбекистан, заяви генералната прокуратура на републиката, представена от РИА Новости.



Катастрофата е станала в неделя вечерта.

Само за уикенда през въздушното пространство на Узбекистан са минали незаконно 22 военни самолета и 24 хеликоптера от Афганистан. Те са превозвали военни, които бягат от талибаните.

За да управляват полетите на военните узбеките вдигнали изтребителите си. Но до момента в който следили машините Embraer-314,  един от екипажите на МиГ-29 се блъснал в бойния аероплан над Сурхандаринската област. Пилотите на двата самолеа се приземили с парашути, само че към този момент е ясно единствено, че двама от тях са тежко ранени и незабавно са закарани в локална болница.

На границата с Узбекистан е видимо умерено, само че през КПП-то пускат единствено узбеки или хора с бизнес визи. Входът от Афганистан е затворен, а над 150 военни от Кабул са били арестувани от узбеките през последната нощ в опит да минат незаконно границата. Грози ги най-малко 5 години затвор.

В същото време летището в Кабул работи на цялостни обороти. Украински аероплан кацна, с цел да прибере украинци, нидерландци, хървати и жители на Беларус, както и няколко афганистанеца, които към този момент са поискали статут на бежанци в Киев. 

Кадрите, които се излъчват директно от летището припомнят холивудските екшъни, в които хора бягат след рулиращ аероплан и се пробват да се заловен за крилата му в финален опит да изоставен Афганистан.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР